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Analyse du zinc, du cuivre et du plomb dans le vin. Rapport entre les concentrations totales analysées par spectrométrie d'absorption atomique et les concentrations des ions libres déterminées par polarographie

Other title
Zinc, copper and lead contents of wines. Comparison between the total concentrations by atomic absorption spectrometry and the concentrations of the free ions by polarography (en)
Author
FOURNIER, J.-B1 ; EL HOURCH, M2 ; MARTIN, G.-J1
[1] Laboratoire d'électrochimie et d'analyses isotopiques des métabolismes, C.N.R.S. UPRES-A Q6006, Université de Nantes, 2 chemin de la Houssinière, 44300 Nantes, France
[2] Laboratoire Départemental d'Hydrologie et d'Hygiène, Cité administrative, Bat. N, 49047 Angers, France
Source

Journal international des sciences de la vigne et du vin. = International journal of vine and wine sciences. 1998, Vol 32, Num 1, pp 45-50 ; ref : 21 ref

ISSN
1151-0285
Scientific domain
Agronomy, agriculture, phytopathology; Food science technology
Publisher
Vigne et vins, Bordeaux
Publication country
France
Document type
Article
Language
French
Keyword (fr)
Analyse quantitative Contamination chimique Contrôle qualité Cuivre Elément trace Etude comparative Fermentation alcoolique Ion Complexe Ion libre Macération Métal lourd Méthode analyse Plomb Polarographie Spectrométrie absorption atomique Vin Zinc
Keyword (en)
Quantitative analysis Chemical contamination Quality control Copper Trace element Comparative study Alcoholic fermentation Ions Complexes Free ion Maceration Heavy metal Analysis method Lead Polarography Atomic absorption spectrometry Wine Zinc
Keyword (es)
Análisis cuantitativo Contaminación química Control calidad Cobre Elemento traza Estudio comparativo Fermentación alcohólica Ión Complejo Ión libre Maceración Metal pesado Método análisis Plomo Polarografía Espectrometría absorción atómica Vino Zinc
Classification
Pascal
002 Biological and medical sciences / 002A Fundamental and applied biological sciences. Psychology / 002A35 Food industries / 002A35A General aspects / 002A35A01 Methods of analysis, processing and quality control, regulation, standards

Pascal
002 Biological and medical sciences / 002A Fundamental and applied biological sciences. Psychology / 002A35 Food industries / 002A35C Fermented food industries / 002A35C03 Wines and vinegars

Discipline
Agrifood industries
Origin
Inist-CNRS
Database
PASCAL
INIST identifier
2218978

Sauf mention contraire ci-dessus, le contenu de cette notice bibliographique peut être utilisé dans le cadre d’une licence CC BY 4.0 Inist-CNRS / Unless otherwise stated above, the content of this bibliographic record may be used under a CC BY 4.0 licence by Inist-CNRS / A menos que se haya señalado antes, el contenido de este registro bibliográfico puede ser utilizado al amparo de una licencia CC BY 4.0 Inist-CNRS

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